Stanley & Livingstone
Voeg toe:

Trassylvanie Kameraad baron

€ 12,50

TranssylvaniŽ kameraad baron.

Kameraad baron. Jaap Scholten.† Dit boek is genomineerd voor de Bob den Uyl Prijs 2011 en de winnaar van LIBRIS geschiedenis prijs 2011

Noblesse Oblige ---- bron Hongarije vandaag ---

Op 3 maart 1949 werd de gehele Hongaarse aristocratie van TranssylvaniŽ van hun bed gelicht door de oprukkende communisten. Iedereen kreeg een half uur om zijn biezen te pakken en werd vervolgens meegenomen of op straat gegooid en aan zijn lot overgelaten.

Jaren van terreur en restricties volgden voor deze groep van 'voormalige exploitanten'. De traumatische ervaring van die nacht en de jaren van vernedering daarna vormen binnen de adellijke kringen een collectieve herinnering. Tegelijkertijd werden ook de herinneringen aan de mooie jaren van weleer gekoesterd en doorgegeven aan kinderen en kleinkinderen. Deze generaties worden nu in staat gesteld de kastelen van hun familie weer terug te krijgen. Meestal zijn die nog in gebruik door overheidsinstanties, als boerenbedrijf, weeshuis of ziekenhuis.

Jaap Scholten, via zijn Hongaarse vrouw goed bekend met het aristocratische milieu, praat met oude adellijke vrienden en jonge aristocraten. Wat betekent het nog in deze moderne tijden om een aristocraat te zijn? Is er nog animo bij de bevolking voor de terugkeer van deze orde? Slagen zij erin om hun positie te heroveren en daar invulling aan te geven?

Kameraad Baron

Scholten sprak met hen over het rijke verleden en over de verschrikkingen van het communisme. Met de jongste generatie aristocraten zocht hij truffels in de wouden van TranssylvaniŽ en sprak hij over de gerestitueerde bezittingen en de toekomst: hoe weer iets op te bouwen in een land dat zich in een moreel vacuŁm bevindt?

Scholten, Roemenie, reisverhaal, reisverhalen,
Reisboekhandel Stanley & Livingstone
Schoolstraat 21 Den Haag
Kom langs!


  • Model: Roemenie - Oost Europa
  • ISBN: 9789046705698
  • Trassylvanie Kameraad baron
  • Schrijver: Jaap Scholten
  • Subtitle: reis door de verdwijnende wereld van de Transsylvaanse aristocra
  • Uitgever: Contact
  • Nieuwste editie: ja
  • Taal: Nederlands

Bookmark and Share

Copyright © 2003-2018 Vicus eBusiness Solutions bv Powered by Zen Cart