Stanley & Livingstone
Uitverkocht

Uitleg bij deze kunstwerken

  • Met verlichting: nee
  • Recent: ja, alle voormalig Russische staten + nieuwe landen op de Balkan + Mumbai + Myanmar + Zuid Soedan

Uitleg over de gedenktekens voor een reiziger.

De globewinkel kreeg regelmatig de vraag of we iets konden bedenken als urn voor de as van een overledene, of als ander gedenkteken. Liefst iets met een wereldbol, of met een reisthema. Op een tentoonstelling in galerie Pulchri in Den Haag zagen we dit jaar de kunstwerken in brons van Annemarie Petri. Haar bijzondere werk heeft vaak een reisthema of verbeelden dieren, boten, of† wereldbollen en de beelden in brons zijn meestal te gebruiken als as urn. De as van de overledene kan erin worden opgeslagen.

Wie is Annemarie Petri?
Annemarie Petri is een veelzijdig kunstenares, zij maakt schilderijen, beelden en grafisch werk. Haar groot technisch vermogen staat steeds in dienst van het oproepen van een heel eigen, sprookjesachtige en melancholieke wereld. Haar bereik hierbinnen is groot, van bizar tot humoristisch, van bevreemdend tot herkenbaar.† Ze heeft een uitstekende reputatie opgebouwd, eerst als grafica, later ook als schilderes en beeldhouwster. Haar werk wordt getoond in binnen- en buitenland in diverse musea, galeries en op beurzen.
Annemarie Petri ontwerpt dus ook bronzen grafmonumenten. Het mooie van deze beelden is dat ze heel poŽtisch en lichtvoetig zijn en daardoor ook heel goed in huis of tuin kunnen staan.

Hoe gaat dat in de praktijk?
U neemt contact op met de winkel. Wij zorgen dat het gedenkteken aanwezig is op afspraak. U kunt het in een afgesloten gedeelte van de winkel bekijken en kopen en direct meenemen. Wilt u het bronzen beeld gebruiken om de as van een overledene in te bewaren, dan zal de kunstenares dit voor u verzorgen. Ze vult het gedenkteken met de as en sluit het hermetisch af. U kunt het gedenkteken dan later ophalen.

De op onze webwinkel getoonde beelden zijn reeds gegoten en kunnen binnen twee weken worden geleverd. Het is ook mogelijk om Annemarie Petri te vragen om een op de persoon toegesneden urn of gedenkteken te ontwerpen en in brons te gieten. Neemt u hiervoor contact op met de winkel. We brengen u dan in contact met de kunstenares en u kunt dan zelf een afspraak maken bij u thuis of hier in Den Haag.


Deze beelden zijn niet zomaar plaatjes en versierende ornamenten. Het zijn echte bronzen beelden waar de kunstenares aan heeft gewerkt en die langzaam tot stand komen vanuit een vaag idee dat langzaam meer vorm gaat aannemen. Om de kunstenares een beetje beter te leren kennen hier wat achtergrond over een van de beelden in de collectie. Het bord met het zinkende schip. Monument voor de scheepvaart genoemd hier op de site. Maar dat van Annemarie Petri de titel meekreeg ' Het verhaal van mijn opa'

Het verhaal over mijn opa

Mijn familie komt, zoals veel Haagse families, uit het voormalig Nederlands IndiŽ. Veel verhalen in mijn jeugd gingen over het goede oude IndiŽ en over de oorlog. Na de oorlog kwam de hele familie uit verschillende jappenkampen met een grote stoomboot naar Nederland. Ze voelden zich anders en onbegrepen en hebben zich hier nooit echt thuis gevoeld. Mijn opa was de enige die niet terugkeerde. Na jaren op hem gewacht te hebben, kreeg mijn oma een brief. Daarin stond dat opa was overleden in de oorlog. Hij was als soldaat krijgsgevangen genomen en per schip van het ene naar het andere eiland getransporteerd. De Japanners vervoerden ook wapens in hetzelfde schip, in de hoop dat de geallieerden hen dan niet zouden torpederen. Alhoewel de geallieerden hiervan wisten, is het schip, met mijn opa, toch aangevallen en met man en muis vergaan. Dit soort verhalen werd bij voorkeur verteld tijdens het eten. Voor mij als kind veranderde het bord spinazie voor mijn neus (dat ik toch al niet lustte) langzaam in de Indische Oceaan. Daarin zakte het schip weg met opa en al. Op de een of andere manier was dat wel spannend. De tragiek van het verhaal begreep ik vele jaren later pas.


  • Model: Annemarie Petri

Bookmark and Share


Reisboekhandel Stanley & Livingstone
Schoolstraat 21 Den Haag
Kom langs!
Elke dag open....


Copyright © 2003-2017 Vicus eBusiness Solutions bv Powered by Zen Cart