Stanley & Livingstone

Ptolemeus Oude Kaart Wereld

€ 16,95

Voeg toe:

  • Thuisbezorging: Direct leverbaar
  • Hoogte (in cm): 50
  • Breedte (in cm): 70
  • Uitvoering: papier
  • Kleur van de zee: donker blauw
  • Levertijd: direct in de winkel te koop - thuisbezorging 2-3 dagen
  • Recent: nee
  • Taal: Latijn

De Ptolemeus wereldkaart†past in een standaard†lijst van 50x70 cm.

Dit is de meest invloedrijke wereldkaart uit de geschiedenis. Claudius Ptolemeus was een Griek die leefde in Egypte aan het begin van onze jaartelling. Hij woonde in AlexandriŽ waar de belangrijkste bibliotheek van de Oudheid stond. Ptolemeus leefde van 87 to 150 na Chr. Hij schreef een leerboek over cartografie. Hij zette een grit uit (natuurlijk met AlexandriŽ in het midden)†en berekende de coŲrdinaten van 350 toen bekende plaatsen. Deze plaatsbepalingen zette hij in het grit en maakte van daaruit zijn kaarten.
In 1400 werden het boek en deze lijst met plaatsbepalingen herontdekt en naar ItaliŽ gebracht. In 1482 werd de kaart opnieuw gemaakt door Lienhart Holle in Ulm.†Dat deed hij naar een perkamenten voorbeeld van Nicolaus Germanus, die de kaart aan de bovenkant wat had vergroot om ScandinaviŽ toe te voegen. Het is een zeer verfijnde houtsnede die daarna vrolijk werd versierd met bonte kleuren en engelen die uit alle windrichtingen bliezen. Deze versie van de Ptolemeus wereldkaart kreeg door de boekdrukkunst een enorme verspreiding.†De Ptolemeus kaart was een inspiratiebron voor zeevaarders als Columbus en cartografen als Mercator en stond daarmee aan de basis van de cartografie. En als je goed kijkt is het natuurlijk heel knap dat de toenmalig bekende wereld door Ptolemeus zo levensecht werd weergegeven. Kijk maar eens naar Engeland. En zelfs het verre Java staat erop. Bijzonder is ook dat in Afrika de meren al zijn ingetekend die pas aan het eind van de 19e eeuw opnieuw zouden moeten worden 'ontdekt'.

De naam Ptolemeus, wordt door alle verschillende vertalingen ook vaak als Prolemaeus, of als Ptolomaeus of Ptolomeus geschreven.


  • Model: oude kaart wereld 140 AC
Bookmark and Share


Reisboekhandel Stanley & Livingstone
Schoolstraat 21 Den Haag
Kom langs!


Copyright © 2003-2020 Vicus eBusiness Solutions bv Powered by Zen Cart